/ БГНЕС, архив
Москва продължава да настоява 29-годишната жена да бъде освободена
Руски дипломати спешно посетиха задържаната в САЩ гражданка на Русия Мария Бутина след известието, че е прехвърлена в затвора в Александрия, щата Вирджиния. Това се казва в изявление, разпространено днес от посолството на Руската федерация в САЩ, предаде ТАСС.
 
"Ще продължим да настояваме Мария да бъде освободена", заявява посолството. До петък вечерта Бутина бе държана във вашингтонски затвор, напомня агенцията. Бутина бе арестувана във Вашингтон на 15 юли. Американски съд постанови тя да остане под стража до насроченото за 10 септември заседание по делото срещу нея.
 
Арестуваната в САЩ рускиня Мария Бутина - приказка за секс, измами и шпионаж

29-годишната рускиня е обвинена в заговор с оглед действия в полза на чужда държава на американска територия.
 

Според обвинението се е опитала да проникне в Националната асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие и в други американски политически организации - както преди, така и след избирането на Доналд Тръмп за президент. Тя отхвърля обвинението, че е действала като руски агент.
 
Рускинята Бутина не е виновна, убеден е американският й адвокат

Според руската мисия в САЩ се предприемат опити Мария Бутина да бъде "сломена чрез допълнителни унижения и психологически натиск". В новия затвор тя ще бъде държана в единична килия, а междувременно са й отнели "всички вещи, включително книгите, кърпите, маратонките, тоалетните принадлежности", твърдят дипломатите.
 
Член на Държавната дума търси помощ от US сенатор по делото срещу Мария Бутина
 

"Очакваме правозащитните организации решително да осъдят действията на властите на САЩ. Необходимо е да бъде спряно това беззаконие", заявяват руските представители. Те допълват, че във връзка с "неприемливите методи, използвани спрямо руската гражданка", ще сезират Държавния департамент във Вашингтон.
БТА