/ БГНЕС архив
Председателският съвет на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа съобщи, че сваля доверието си от председателя Педро Аграмунт.

С това решение на Аграмунт повече не е позволено да предприема официални пътувания, да участва в срещи или да прави публични изявления от името на ПАСЕ в качеството на председател. Уточнява се, че Аграмунт не се е явил на днешния председателски съвет, нито е подал оставка.

Докладчиците на ПАСЕ искат от България напредък в съдебната реформа

Наскоро Аграмунт посети Сирия, където се срещна с президента Башар Асад. Председателството на ПАСЕ днес заявява, че стандартите и принципите на организацията са по-важни от всеки отделен член на ръководството, както и че трябва да бъде защитена почтеността на асамблеята.

Председателският съвет на ПАСЕ се състои от председател и 20 заместници, ръководители на политически групи и председатели на комисии. Председателският съвет осигурява международните отношения на организацията и съгласува работата на комисиите. Днешното решение е било взето на заседание, председателствано от зам.-председателя на съвета Роджър Гейл.
БТА