ПАСЕ лиши руските депутати от право на глас
ПАСЕ лиши руските депутати от право на глас / БГНЕС, архив

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) гласува в Страсбург замразяване до края на 2014 година на правата за гласуване на своите 18 руски членове като санкция за анексирането на Крим от Русия.

ПАСЕ прие резолюция в този смисъл със 145 гласа "за", 21 "против" и 22 "въздържал се".

Руските депутати бойкотираха дебата преди гласуването, като го нарекоха "фарс".

"За да покаже осъждането и неодобрението си на действията на Руската федерация в Украйна", Асамблеята реши да замрази до края на 2014 година правата за гласуване на руската делегация, но също и правото й да бъде представена в някои ръководни органи на Асамблеята като участие в наблюдателни мисии на избори.

Веднага след гласуването ръководителят на 18-те руски депутати Алексей Пушков заяви, че делегацията му ще напусне ПАСЕ, където присъствието й вече няма да има смисъл, предаде БГНЕС. Той съобщи, че решение за това ще бъде взето в идните седмици.

„Разрушило Белград, окупирало Ирак и бомбардирало Либия, мнозинството в ПАСЕ изведнъж страшно защитава международното право. Но не за себе си, а за други", написа в Twitter Пушков. „В Киев на трибуната на парламента бият члена на ПАСЕ Симоненко, подпалват офиса на Комунистическата партия, носят ленти ‘СС' - в ПАСЕ това не го виждат. Царство на лицемерието", подчертава той.

ПАСЕ, която не разполага със законодателна власт, а цели да улеснява диалога, най-вече по въпроси, свързани с демокрацията и човешките права, заседава в Страсбург. В състава й влизат 318 депутати от националните парламенти на 47-те държави членки на Съвета на Европа. Сред тях има 18 руснаци и 12 украинци.

Русия вече съобщи, че няма да приеме никакви санкции, без да реагира в ПАСЕ. Асамблеята вече е лишавала руските депутати от право на глас през 2000 година, когато Владимир Путин започна втората война в Чечения.