Председателят на ХСС подаде оставка
Председателят на ХСС подаде оставка / снимка: БГНЕС

Председателят на управляващия в Бавария Християндемократически съюз (ХСС) Ервин Хубер съобщи, че подава оставка, след като неговата партия загуби на изборите в неделя абсолютното си мнозинство в провинциалния парламент, което имаше от близо половин век, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"С това давам на моята партия шанса за ново начало на върха", отбеляза Хубер в кратко изявление, излъчено по телевизията. Той уточни, че ще се оттегли официално от поста на 25 октомври.

По всяка вероятност Хубер ще бъде сменен като председател на ХСС от Хорст Зеехофер - министър на прехраната, селското стопанство и защитата на потребителите във федералното правителство на канцлера Ангела Меркел, смята неговият съпартиец и колега, министърът на икономиката и технологиите Михаел Глос.

59-годишният Зеехофер е бил министър на здравеопазването в Правителство на канцлера Хелмут Кол. Противник на радикалните икономически реформи, той влезе в конфликт с Ангела Меркел заради плановете за реформиране на здравната система, когато ХСС и Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел бяха в опозиция, но сега двамата работят безпроблемно в правителството.

Ервин Хубер, който е заемал различни постове в ХСС и правителството, но не бе добре познат в национален мащаб, оглави партията едва преди година, отбелязва Асошиейтед прес. Той встъпи длъжност едновременно с премиера на Бавария Гюнтер Бекщайн, след като партията принуди отдавнашния титуляр и на двата поста Едмунд Щойбер да подаде оставка.

Оставка ще подаде и генералният секретар на ХСС Кристине Хадертауер, съобщиха по-рано днес източници от ръководството на партията. Те уточниха, че за момента премиерът на Бавария Гюнтер Бекщайн ще запази поста си.

Бекщайн ще се опита да формира коалиция с някоя от двете по-малки десноцентристки партии, които влязоха в местния парламент, като отнеха гласове от ХСС.

На произведените в неделя местни избори в Бавария партията регистрира най-лошия си резултат от 54 години. В резултат ХСС няма да има абсолютно мнозинство в парламента на най-голямата и богата германска провинция за първи път от 1962 г.

Неуспехът на баварските християндемократи, които получиха едва 43 процента от гласовете срещу 60,7 процента на предишните провинциални избори през 2003 г., е тревожен сигнал за шансовете на канцлера Меркел на предстоящите догодина парламентарни избори. Бавария по традиция е много важен източник на гласове за християндемократите. Именно тя осигури победата им на последните парламентарни избори през 2005 г.