/ БГНЕС, архив
Около три четвърти от сирийските имигранти в Германия живеят изцяло или частично на помощи за безработни, сочи официалната статистика, цитирана от ДПА.

Българите в Брюксел работят основно като чистачки и строители

Данните на агенцията по заетостта за август показват, че 74,9% от сирийците в трудоспособна възраст попадат в тази група.

Лидерите на Русия, Иран и Турция обсъдиха Сирия на среща в Анкара

Равнището на безработица сред сирийците е 44,2% през юни, което е с над 5 процентни пункта по-малко, отколкото предходната година.

Данните за безработните не включват хора, които посещават езикови курсове или курсове за интеграция. Тези от тях, които печелят прекалено малко, за да покрият основните си разходи, могат да получават помощи за безработни.

Стрелба и сълзотворен газ срещу щурмуващи турската границата сирийци

При пристигането си в Германия сирийците, търсещи убежище, получават пари от държавата като бежанци. Тъй като молбите им за убежище обикновено са обработвани по-бързо от молбите на другите бежанци, те често и по-бързо попадат в националната система за осигуряване при безработица.

Тръмп към ЕС: Вземете си заловените джихадисти, иначе ще ги оставя на границата ви

Около 43% от афганистанците в трудоспособна възраст получават помощи за безработни, а равнището на безработица в тази група е около 26% през май.

Африкански бежанец държа малко дете за заложник в Германия, полицията го освободи

Експертите отбелязват, че тъй като афганистанците имат по-малък шанс да получат бежански статут, отколкото сирийците, те не получават автоматично правото да посещават държавно финансираните езикови и интеграционни курсове и влизат в редиците на работната сила по-бързо. Това се отнася и за бежанците от други страни, чиито молби имат по-малък шанс за успех.

Равнището на безработица сред германските граждани е 4,7%, а сред чужденците - 12,7 на сто през разглеждания период.
БТА