Неотдавна имаше и протести на сирийската общност в сърцето на Истанбул
Неотдавна имаше и протести на сирийската общност в сърцето на Истанбул / Gulliver/Getty Images
Турция е домакин на най-много сирийски бежанци по света, наброяващи 3,6 млн.
Турски граничари изстреляха предупредителни изстрели и сълзотворен газ, за да разпръснат стотици сирийски протестиращи, настояващи Анкара да помогне за спиране на смъртоносния дамаски режим в Северозападна Сирия, съобщи АФП.

Демонстрацията от сирийската страна на границата дойде малко преди съюзникът на Дамаск, Русия, да обяви прекратяване на огъня в района на Идлиб с около три милиона души, което да влезе в сила от събота сутринта.

Германия остава най-привлекателната страна за мигрантите


Поддържаните от Русия сили на режима оказват натиск срещу Идлиб, въпреки сделката с бунтовническа Турция през септември миналата година за защита на региона.
АФП съобщи, че турските граничари стрелят във въздуха и изстрелват сълзотворен газ по протестиращите, след като са се опитали да щурмуват граничния пост.

53-годишният Мохамед ал-Амури заяви: "Това е предупреждение за Турция, че ще дойдем в Турция и в Европа, ако тя не направи нищо". "Тези цивилни не могат да издържат повече", каза той.
 


Осама Захра, женен баща на двама сина, заяви, че е излязъл да протестира срещу това, което нарече „международно престъпление“ срещу народа му.

"Ние просто искаме те да разгледат нашата ситуация", каза хуманитарният работник.

Турските медии не съобщиха веднага за протеста, но президентът Реджеп Тайип Ердоган предупреди за нов приток на сирийски бежанци в неговата страна.
"Те идват към нас", каза той в коментари по телевизията.

Сирийският режим и руските бомбардировки върху бастиона, управляван от джихадистите, са убили повече от 950 души от края на април и накараха стотици хиляди да избягат от домовете си - мнозина търсят подслон по протежение на турската граница.

Истанбулските власти използваха сълзотворен газ срещу сирийски мигранти (СНИМКИ)


Турция е домакин на най-много сирийски бежанци по света, наброяващи 3,6 милиона, а анализаторите твърдят, че Анкара се опасява, че нападение срещу Идлиб ще изпрати още десетки хиляди през нейната граница.

Миналогодишната руско-турска сделка се стреми да създаде буферна зона около Идлиб, но така и не бе реализирана изцяло.

Войната в Сирия е убила повече от 370 000 души и е разселила милиони повече, откакто започна през 2011 г. с брутални репресии на антиправителствени протести. 
БГНЕС