Проучване е показало, че по-голяма част от обществото не се страхува от COVID-19
По-голямата част от руснаците не се страхуват от COVID-19 и не искат да се ваксинират. Това показва проучване на общественото мнение, цитирано от Франс прес.
Агенцията отбелязва, че изследването е показателно за трудностите пред стратегията за желаното от президента Владимир Путин масово ваксиниране на руснаците.

62% от участниците в анкетата, проведена миналия месец от института "Левада", не искат да си поставят руската ваксина Sputnik V. Препаратът играе водеща роля във ваксинационната стратегия на Русия, която го използва и за външнополитически цели.

Делът на нежелаещите да се ваксинират е същият като в подобно проучване през февруари. За сметка на това желаещите са намалели с 4% - от 30 на 26 на сто. Една десета от анкетираните са казали, че вече са ваксинирани.

Мнозинството от респондентите (56%) са заявили, че не се страхуват от COVID-19. Делът на руснаците на такава позиция е бил същият през февруари, но много по-нисък през декември - 41 на сто.

Ваксинационната кампания в Русия изостава, въпреки че тя е една от най-тежко засегнатите от пандемията държави и първа одобри ваксина срещу вируса - още през август миналата година. Населението остава недоверчиво, въпреки кампанията за популяризиране на ваксинацията и призивите на президента, който се ваксинира, макар и далеч от камерите, отбелязва АФП.

Путин обяви, че иска до есента да бъде изграден колективен имунитет в страната, като бъдат ваксинирани 70 процента от нейните жители. До момента в Русия, с население от над 146 милиона души, са напълно ваксинирани близо 10 милиона човека. 14 милиона руснаци са получили първа доза ваксина.

По данни на държавната статистическа служба Росстат смъртните случаи в страната, свързани с коронавируса, са около 250 хиляди.