/ iStock/Getty Images
Стотици арестувани по целия свят, след като сайт за детска порнография в даркуеб беше разбит от властите през март 2018 г. Сайтът продавал срещу биткойни достъп до ужасяващи видеоклипове на сексуално насилие над деца.

Обвинения са повдигнати срещу 337 потребители от 12 различни държави. Сред обвиняемите е и предполагаемият ръководител на сайта, 23-годишният южнокореец Йон Ву Сон.
Уебсайтът, базиран в Южна Корея, наречен „Welcome To Video“, е продавал за криптовалутата биткойн достъп до 250 000 видеоклипа на сексуално насилие над деца, включително и изнасилвания на малки деца.

Интерпол разби педофилска мрежа, спасени са 50 деца

Властите съобщиха, че на страницата за качване на видео имало надпис, който гласял: „Не качвайте порно с възрастни“. Служители от САЩ, Великобритания и Южна Корея определиха мрежата като една от най-големите, разпространяваща детска порнография, с която някога са се сблъсквали.

Помощник генералният прокурор на САЩ Брайън Бенчковски заяви: "Местата в даркуеб, които печелят от сексуалната експлоатация на деца, са сред най-гнусните и укорими форми на престъпно поведение". Най-малко 23 непълнолетни жертви, които са били насилвани активно от потребителите на сайта, са спасени в САЩ, Великобритания и Испания, съобщи Министерството на правосъдието на САЩ. Много деца във видеоклиповете все още не са идентифицирани.

Защо е нужна промяна в определението за „педофилия“ на СЗО?

Сайтът разполагал с огромна библиотека от изображения, които никога не са виждани от органите на реда и е пример за това, което властите казват, че е експлозия на съдържание от сексуално насилие онлайн.

Сайтът е един от първите уебсайтове, които продават детска порнография срещу биткойни, което позволява на потребителите да скрият самоличността си по време на финансовите транзакции. Страницата е събрала най-малко 370 000 долара в биткойни, преди да бъде закрита през март 2018 г. Уебсайтовете в даркуеб като „Welcome To Video“ са създадени така, че да бъдат невъзможни за намиране онлайн и все още не е ясно как властите са успели да намерят и свалят сайта.
БГНЕС