/ БГНЕС
Руската фигуристка Камила Валиева е дала положителна допинг проба на 25 декември миналата година по време на националния шампионат на Русия, обяви официално Международната агенция за тестване (ITA). 15-годишната Валиева е използвала забраненото вещество "триметазидин", посочва gong.bg
 

Тийнейджърката е остранена временно от състезания на 8 февруари от руската антидопингова агенция (РУСАДА), но веднага е подала жалба, заради което още на следващия ден санкцията беше снета.

Скандали разтърсиха Олимпиадата: Може да отнемат злато на Русия, санкция за Иран
 
Международният олимпийски комитет обжалва решението на РУСАДА да възстанови правата на фигуристката пред панел на Спортния арбитражен съд (КАС) в Пекин, който ще разгледа случая до края на 14 февруари и ще се произнесе с окончателно становище.
 
Валиева, която е европейска шампионка, помогна на руснаците да спечелят златото в отборната надпревара, но титлата им може да бъде отнета, ако КАС й наложи наказание заради положителната допинг-проба.
 
За 15 февруари е насрочена кратката програма в индивидуалното състезание по фигурно пързаляне на Олимпиадата в Пекин, в което младата рускиня е абсолютна фаворитка.
gong.bg