/ БГНЕС
Много е вероятно Русия да загуби златото в отборното състезание във фигурното пързаляне, което бе спечелено в понеделник. Причината - положителната проба на 15-годишната Камила Валиева за триметазидин. Освен това най-талантливата и ефектна фигуристка, считана за фаворит №1 в Пекин, може да пропусне индивидуалния турнир. Вече втори ден по случая работят юристи от Руския олимпийски комитет и МОК. Официално изявление по темата се очаква утре в 07:00 ч. българско време, посочва gong.bg
 
Триметазидин е препарат, който се предписва при сърдечни проблеми. Доказано е, че това вещество не влияе върху подобряването на спортното представяне. Тестът на Валиева е направен през декември, а веществото е забранено за употреба и в извънсъстезателния период. Според източници от Пекин концентрацията на триметазидин е микроскопична, а пробите, взимани от Валиева след тази, са чисти.

Камила Валиева
БГНЕС

Триметазидинът е допинг от 2014 г. Използва се за предотвратяване на ангина пекторис (б.р. стенокардия) и други съдови заболявания, използва се и в психотерапията. Триметазидинът, подобно на мелдония, няма ефект върху тренировъчния процес и резултатите", заяви спортният лекар Игор Завялов за Sport24. 

Камила Валиева
БГНЕС

Камила Валиева
БГНЕС

Настоящата ситуация е изключителна деликатна, включително относно разгласяването на информация, защото възпитаничката на Етери Тутберидзе е непълнолетна. Освен това заради възрастта си Валиева попада в категорията на т.нар. защитени спортисти, за които има особена категория по отношение на наказанията за употреба на допинг.
 
По Коледа миналата година Камила Валиева спечели титлата на Русия при жените, а десетина дни по-късно стана европейска шампионка.

Камила Валиева
БГНЕС


Междувременно иранският скиор алпиец Хосеин Савех-Шемшаки е поредният спортист на Олимпиадата в Пекин с положителна допинг проба.
 
За разлика от руската фигуристка Камила Валиева, обаче, пробата на 36-годишният Савех-Шемшаки е от понеделник. Тя е показала неочаквано високи нива на анаболен андрогенен стероид, производно на мъжкия полов хормон тестостерон.
 
"Спортистът не може да се състезава, тренира или да участва в каквато и да е дейност по време на Зимните олимпийски игри в Пекин. Той има право да оспори налагането на временната санкция", се казва в съобщението на агенцията.
 
Олимпиадата в Пекин е трета за иранеца, който дебютира във Ванкувър през 2010-а, а четири години по-късно участва и във Сочи.

gong.bg