В Полша доказаха, че норки може да предават коронавирус на хората и обратното
В Полша доказаха, че норки може да предават коронавирус на хората и обратното / IStock
Коронавирусът, открит при норки в Полша, може да се предаде на хората и обратно, според доклада на Министерството на земеделието и развитието на селските райони на републиката. Преди няколко месеца във ферма за норки в Полша беше открит коронавирус. „Вирусът, открит в норки във ферма в квартал Карту, може да бъде предаден на хората и обратно“, се казва в съобщението.

Обяснява се, че министърът на земеделието и развитието на селските райони Гжегож Пуда е бил информиран „за завършване на високоспециализирани проучвания“, насочени към изучаване на генома на SARS-CoV-2, щамове, получени след първата случай на инфекция с вирус на норка в Полша.

Според министерството вирусолозите са стигнали до заключението, че щамовете на SARS-CoV-2, открити в норки, "са сходни помежду си и принадлежат към определена линия, вече позната на епидемиолозите".

Освен това в изследвания материал „няма генетични промени, характерни за британския, южноафриканския или бразилския вариант на вируса“.

В изявление от полския департамент се посочва, че проведените проучвания, както и опитът в Дания и Холандия, „ясно показват, че в Полша този вирус може да се разпространи от норка към хора и обратно.

Превод и редакция: DarikNews