/ iStock/Getty Images
Всеки гражданин на Украйна, който е пострадал от руската агресия срещу страната, може да получи компенсация от пет до 30 хиляди евро, предава УНИАН, като се позовава на съобщение от Министерството на цифровата трансформация.

„За да направите това, трябва да имате време да подадете молба до Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в рамките на четири месеца от датата на нарушаване на правата ви, но не по-късно от 16 януари 2023 г....“, отбелязват от ведомството.

Според публикувания списък от ЕСПЧ, украинците ще могат да подават заявление за обезщетение при следните ситуации: смърт на роднина;
разрушени жилища;
рана;
противозаконно лишаване от свобода;
мъчение;
изнасилване или насилствено изчезване на лице.


„Можете да попълните и заявление за роднина, ако той не може да го подаде сам. Срокът за разглеждане на заявление може да бъде от една година, вероятността да получите обезщетение е голяма. Електронно заявление за образуване на заявление до Европейският съд по правата на човека стартира от швейцарско-украинската програма EGAP, която се осъществява от Фондация Източна Европа и Украинския хелзинкски съюз по правата на човека“, обясняват още от украинското министерство.