/ Gulliver/Getty Images
Великобритания ще налага нови санкции срещу Русия, докато тя не изтегли войските си от Украйна. Това заяви във вторник външният министър на Обединеното кралство Лиз Тръс, изказвайки се в Камарата на общините на британския парламент, предава ТАСС.

Ръководителят на британското външно министерство отбеляза още, че ще посети Турция на 22 юни, за да обсъди износа на зърно от Украйна. Нейният заместник Джеймс Клевърли подчерта, че „само Русия може да сложи край на блокадата“, предотвратяваща износа на зърно от Украйна по море, и обвини Москва, че се опитва да „използва глада като оръжие и лост“ за постигане на външнополитическите цели.

„Правим всичко възможно, за да осигурим износа на зърно от Украйна, <...> остават ни само няколко седмици за това“, заяви Тръс. „Ние подкрепяме плана на ООН, но също така работим със съюзниците, за да гарантираме безопасността на корабите и пълноценната отбрана на Одеса. Утре ще отида в Турция, за да обсъдя там какво още може да се направи, за да се извади зърното от Одеса“.

Отговаряйки на въпросите на депутатите, Клевърли от своя страна отбеляза, че Лондон продължава да „проучва въпроса за изземването на [руските] активи и пренасочването на приходите“ в помощ на Украйна. Според заместник-ръководителя на британската дипломация Великобритания „не се отказва нито един вариант“ за по-нататъшни действия в тази област.