Полският парламент ще гласува вот на доверие за новото правителство
Полският парламент ще гласува вот на доверие за новото правителство / снимка: БГНЕС

Новият полски премиер Доналд Туск ще изнесе програмната си реч в парламента преди на коалиционното му правителство да бъде гласуван вот на доверие, предаде Асошиейтед прес.

На изборите на 21 октомври либералната партия на Туск Гражданска платформа нанесе поражение на националисткото консервативно правителство на Ярослав Качински. Тя сформира коалиция с Полската селска партия и държи мнозинство в 460-членния парламент, поради което се очаква вотът на доверие да мине безпроблемно, отбелязва АП.

Петдесетгодишният Туск положи клетва като премиер преди седмица. По време на неговия четиригодишен мандат се очаква Полша да подобри отношенията си с ЕС и най-вече с Германия след напрежението, възникнало по време на двете години управление на партията на Качински Право и справедливост.

Промяната в управлението обаче може да бъде изпитание за отношенията между Варшава и Вашингтон. Макар и Туск да обеща, че САЩ ще останат най-близкият съюзник на Полша, той остава скептичен за проекта за разполагане на американски ракети прехващачи на полска територия и се очаква да се пазари сериозно за допускането им, отбелязва АП.

Туск също така обяви, че иска да изтегли разположените в Ирак 900 полски войници през 2008 г.

Очаква се правителството на Туск да прокара редица икономически мерки в подкрепа на бизнес средите, включително повече приватизации, дерегулация и бързо приемане на еврото. Тези ходове могат да превърнат Полша в модел на икономическа дисциплина в региона, отбелязва АП.