Половин милион бебета умират всяка година в нехигиенични болници
Половин милион бебета умират всяка година в нехигиенични болници / снимка: Guliver/Getty Images

Над една трета от болниците и клиниките в развиващите се страни не предлагат условия за персонала или пациентите да се измият със сапун, а близо 40% не разполагат с източници на вода, предаде Ройтерс, позовавайки се на доклад на организацията "УотърЕйд" и Световната здравна организация (СЗО).

От доклада става ясно също, че половин милион бебета умират всяка година преди да са навършили месец заради липсата на чиста вода и елементарни хигиенни условия.

Ненавременната смърт на едно от всеки пет от тези бебета е могла да бъде предотвратена, ако за него са били полагани грижи в хигиенична среда и с чиста вода, а полагащите грижи са имали възможността да измият ръцете си със сапун, се посочва още в доклада, обхванал 54 развиващи се страни.

"Раждането в нехигиенични условия обрича толкова много бебета на трагична и ненавременна смърт, която може да бъде предотвратена", казва изпълнителният директор на "УотърЕйд" Барбара Фрост.

Авторите на доклада изтъкват също, че освен че отнемат живота на много бебета, същите нехигиенични условия подхранват и големи огнища на болести, като например епидемиите от холера в Демократична република Конго, Хаити, Малави, Танзания и Южен Судан.

Източник: БТА