Полицията откри огън срещу протестиращи в Египет, туристи напускат страната
Полицията откри огън срещу протестиращи в Египет, туристи напускат страната / Reuters

Полицията откри огън срещу близо 100 протестиращи, опитващи се да щурмуват вътрешното министерство в Кайро, предаде Ройтерс, позовавайки се на информация телевизионния канал "Ал Джазира". Улиците и централните площади на столицата, включително "Тахрир" и "Абдел Монем Рияд" са изпълнени с хора, носещи египетски национални знамена и антиправителствени плакати. Движението в центъра на столицата е напълно блокирано. Протестиращите призовават за единство на народа и армията.

Египетската армия обяви в изявление по държавната телевизия, че всеки, който наруши вечерния час, наложен след кървавите демонстрации срещу властта, ще бъде в опасност.

Властите удължиха действието на полицейския час в Кайро, Александрия и Суец. Той ще започва вече в 16.00 часа и ще продължава до 8.00 часа, съобщи държавната телевизия. Първоначално полицейският час бе от шест вечерта до седем сутринта.

Също в обръщение по националната телевизия духовник от известната джамия АлАжар предупреди египтяните, че проливането на кръв е забранено от исляма и призова за мир и спокойствие.

Чуждестранни туристи, както и много египтяни, се стичат на летището в Кайро, търсейки свободни места, за да напуснат страната, обхваната от хаос, съобщи Асошиейтед прес. Израелската авиокомпания "Ел Ал" се опитва да организира извънреден полет, с който да прибере около 200 израелски туристи от Египет, съобщи представител на международното летище в Кайро. На двата основни терминала на летището за заминаващи полети чакат между 1500 и 2000 души и повечето са без резервации.

Междувременно армията спря достъпа на туристи до пирамидите в платото Гиза, съобщи Асошиейтед прес. Районът, който обикновено гъмжи от туристи, сега е отцепен от танкове и бронетранспортьори.

Стотици демонстранти се стекоха отново по улиците в центъра на Кайро с призиви за оставката на президента Хосни Мубарак, след като правителството подаде оставка. Танкове охраняват ключови правителствени сгради и централния площад в Кайро от демонстрантите.

 

Полицията откри огън срещу протестиращи в Египет туристи напускат страната
netinfo