/ БГНЕС
Френският парламент ще гласува законопроект за мащабна съдебна реформа, който включва разпоредба, позволяваща на правоприлагащите органи да следят камерите, микрофоните и местоположението на мобилните телефони и други електронни устройства на заподозрени в тежки престъпления, предаде Асошиейтед прес.

Законопроектът ясно посочва, че тази мярка ще може да се прилага "без знанието или съгласието на собствениците" на съответните устройства, но тя ще бъде ограничена само до заподозрени в тероризъм, организирана престъпност и други престъпления, за които се предвижда наказание от пет и повече години затвор.

Полицията ще има право да следи телефоните за не повече от шест месеца и няма да може да подслушва представители на определени професии, сред които журналисти, адвокати и членове на френския парламент. 

Текстът, който разрешава следенето, е част от по-обща реформа, която има за цел да "модернизира" наказателните процедури и отразява, според допитванията, общественото желание за повече законност и ред, казват авторите на законопроекта. 

"Целта е ясна: по-бързо, по-ясно и по-модерно правосъдие", заяви френският правосъден министър Ерик Дюпон-Морети, представяйки законопроекта през пролетта. 

Левите политически сили се противопоставиха на разпоредбата за наблюдение, но на днешния вот в долната камара на парламента центристката партия на президента Еманюел Макрон "Република, напред!" вероятно ще бъде подкрепена от "Републиканците". 

Законопроектът беше одобрен през май от Сената, който се контролира от опозиционната десница. 

През април френските депутати приеха закон, позволяващ използването на изкуствен интелект и дронове за масово видеонаблюдение по време на Летните олимпийски игри в Париж догодина.
 
Николай Велев/БТА