От днес френската полиция вече може да използва дронове с камери при изпълнение на широк спектър от задълженията си, като например наблюдение по време на масови събития или контрол по границите, предаде Ройтерс, като се позова на публикуван вчера в Държавен вестник указ.

Решението е взето предвид предстоящите идната година в Париж летни олимпийски игри и на масовите протести срещу пенсионната реформа на президента

Еманюел Макрон, ескалиращи в определени моменти до сблъсъци, отбелязва агенцията.

Според указа полицията, службите за граничен контрол и военните имат право да използват дронове за предотвратяване на нападения срещу хора или имущество, да осигуряват сигурността на събирания на публично място и да поддържат или възстановяват обществения ред в случаи, когато подобни събирания го застрашават. Освен това безпилотните летателни апарати може да се използват за предотвратяване на терористични атаки, регулиране на движението по пътищата, наблюдение на границите и за спасяване на хора.

Flightradar: САЩ спират полетите на стратегически дронове над Черно море

Указът представя в детайли и прилага на практика закон за сигурността, гласуван от парламента миналата година, посочва Ройтерс.

През март френската надзорна комисия за защита на данните изиска публикуването на подробен план за политиката по използване на дронове, който да включва информация за тази част от обществото, която се опасява от използването на такива летателни апарати.
Десислава Николова/БТА