САЩ прекратяват напълно полетите на стратегическите си безпилотни апарати Global Hawk над Черно море след инцидента с американския дрон Reaper, показват данни на Flightradar24. Тази информация е потвърдена пред агенцията от информиран източник.

Според Flightradar24 американският Global Hawk за последен път е прелетял над водите на Черно море срещу кримското крайбрежие на 21 март. Оттогава базираните в Сицилия американски стратегически дронове не са навлизали отново във въздушното пространство над Черно море. През целия предишен период от началото на войната те са извършвали средно по 8 до 10 разузнавателни полета на месец над морето на полуострова.

По данни на Flightradar24 от 21 март до 20 април дроновете са извършили само три полета от авиобазата в Сицилия, но всички те са се състояли в границите на румънското въздушно пространство на разстояние повече от 400 км от Крим, т.е. извън обсега на радарната станция на дрона, която е в състояние да получава радарни изображения на района на максимална дистанция от 200 км.

Последният път, когато американски стратегически дрон Global Hawk е прелетял над Черно море срещу Крим, е бил на 21 март.

След инцидента с американския безпилотен апарат Reaper, който падна във водите на Черно море на 14 март, е имало само още два полета на Global Hawk над

Черно море - на 17 и 21 март - и двата на разстояние не по-близо от 140 километра от южното крайбрежие на Крим.

Според източник американското командване е сметнало по-нататъшното продължаване на полетите в района за нецелесъобразно.

"От една страна, на такава дистанция количеството на информацията, получавана от БЛА, рязко намалява, от друга страна, след 14 март за американската страна съществува опасност от загуба на такова устройство, а Global Hawk е няколко пъти по-скъп от Reaper и е наситен с най-модерно оборудване", обясни той.

RQ-4 Global Hawk е най-големият клас стратегически безпилотни летателни апарати. Размахът на крилата му е до 40 метра в зависимост от версията (за сравнение, размахът на крилата на пътническия SuperJet 100 е приблизително 28 метра). Той има тегло при излитане над 14 тона и максимална височина на тавана до 20 километра.

Global Hawk може да се задържи във въздуха до 36 часа и да измине повече от 22 000 километра. Дронът е оборудван с разнообразно разузнавателно оборудване, включително радар, оптично-локационна система и инфрачервени сензори.
БГНЕС