Полицейска охрана изведе Мей след среща с оцелели от пожара в Лондон (ВИДЕО)

Британският премиер Тереза Мей
Британският премиер Тереза Мей / БГНЕС, архив
Полицейска охрана изведе британския премиер Тереза Мей след срещата й в лондонска църква с оцелели от пожара в Гренфел тауър, лидери на местната общност и жители на квартала, които обкръжиха колата й с викове "Срам за теб" и "Страхливка", предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Расте броят на жертвите на пожара в Лондон

След срещата с оцелелите Мей обяви фонд на стойност 5 милиона паунда в тяхна помощ и изрази съжаление за тежкото им положение. Пакетът включва гаранции за жилищно настаняване на останалите без дом възможно най-близо до предишното им местоживеене, както и за помощ за достъп до банкови сметки и пари в брой.
 
"Пакетът за подкрепа, който обявявам днес, цели да даде на пострадалите непосредствената спешна помощ, от която имат нужда, за да се грижат за себе си и за близките си. Ще продължим да обмисляме какво още е нужно да се направи", заяви Мей в декларация, разпространена от нейната канцелария. Но премиерът въпреки всичко не успява да преодолее обвиненията в липса на съчувствие, защото не се е срещнала с пострадалите при първото си посещение на мястото на пожара.

Блок изгоря в Лондон (СНИМКИ)
Напрежение на протест в лондонския район с изгорелия блок (СНИМКИ/ВИДЕО)

В открито писмо до нея лондонският кмет Садик Хан заяви, че хората са разочаровани от липсата на информация за безследно изчезналите и за загиналите, както и от липсата на координация между спасителните и социалните служби. "Размерът на тази трагедия очевидно се оказва прекалено голям за местната власт, за да се справи сама", каза кметът. Протестиращи пред местната община на Кенсингтън и Челси днес настояваха за държавна помощ.
БТА