Крис Корнел
Крис Корнел / Guliver/Getty Images
Почина певецът Крис Корнел
93644
Почина певецът Крис Корнел
  • Почина певецът Крис Корнел
На 52-годишна възраст внезапно почина една от музикалните икони на 90-те години на миналия век – фронтменът на Soundgarden и Audioslave Крис Корнел.

Корнел е открит безжизнен в банята на хотелската си стая малко след края на концерт на Soundgarden в Детройт. От полицията оповестиха, че разследват смъртта му и като възможно самоубийство.

Новината за смъртта на музиканта оповести неговият говорител Браян Бъмбъри. Той я определи като "внезапна и неочаквана".

Бъмбъри посочи, че семейството на музиканта ще сътрудничи на властите, за да бъде установена причината за смъртта му и моли да бъде оставено на спокойствие.
 
Определян като един от архитектите на гръндж-рока, Крис Корнел основава Soundgarden през 1984 г, за да превърне групата в една от четирите сиатълски банди, станали синоним на гръндж поколението, редом с Pearl Jam, Nirvana и Alice in Chains.

С над 22 млн. продадени албума, Soundgarden се разпада през 1997, но 13 години по-късно – през 2010 г. се събира отново.
Новината за смъртта на Крис Корнел предизвика бурни реакции сред някои от най-големите имена в музиката. Китаристът на Led Zeppelin Джими Пейдж се сбогува с Корнел в Twitter: „Почивай в мир, Крис Корнел. Невероятно талантлив. Невероятно млад. Невероятно ще ни липсваш“.
Британският певец Елтън Джон заяви, че е шокиран и натъжен от внезапната смърт на музиканта и го определи като „Велик певец и композитор и чудесен човек”.
Джими Чембърлейн от Smashing Pumpkins също отдаде почит на певеца, като го нарече „един от най-великите певци на нашето поколение”.
Крис Корнел е сред основателите и на Audioslave, където свири с Том Морело и Брад Уилк от Rage Against the Machine. Певецът има общ проект и с Pearl Jam, озаглавен Temple of the Dog.

Освен всичко друго Корнел имаше и многобройни солови проекти. Преди по-малко от година той посети и България и изнесе концерт в „Античния театър” в Пловдив.
БТА