Почина нобеловият лауреат за икономика Пол Самюълсън
Почина нобеловият лауреат за икономика Пол Самюълсън / снимкa: БГНЕС

На 94-годишна възраст в дома си в Белмонт, щата Масачузетс почина нобеловият лауреат за икономика Пол Антъни Самюълсън, съобщи ДПА. През 1970 г. той стана първият американец, носител на Нобелова награда за икономика. Той беше един от най-големите икономисти в света в продължение на повече от половин век, пише "Ню Йорк таймс".

Кариерата на Самюълсън обхваща седем десетилетия. Неговият математически анализ положи основата, на която се гради съвременната икономическа наука, се казва в обръщение на Масачузетския технологичен институт, в който нобеловият лауреат работи дълги години.

През 1948 г. той пише най-продавания икономически текст на всички времена - "Икономика: уводен анализ", впоследствие преведен на над 40 езика и продаден в над 4 млн. екземпляра в рамките на 60 години, пише БТА.

Самюълсън завършва бакалавърска степен в Чикагския университет и получава магистърска и докторска степен в Харвард. През 1966 г. е обявен за институтен професор в престижния Масачузетски технологичен институт - най-високото звание на института. Той има шест деца и 15 внуци.