/ iStock/Getty Images
Френската актриса Анук Еме - едно от най-известните лица на френското кино на 20-и век, е починала на 92-годишна възраст, предаде АФП, позовавайки се на агента и близките й.

Себастиен Перола от агенция ТаймАрт съобщава, че звездата на френското кино си е "отишла тази сутрин" в дома си в Париж.
Мануела Папатакис, дъщерята на Анук Еме, също е съобщила с "огромна тъга" за кончината й, пишейки в профила си в Инстаграм, че е "безкрайно тъжна". Папатакис е била до майка си в последните й мигове заедно с дъщеря си и внучката си.
 

Анук Еме е известна с ролите си във филми като "Един мъж и една жена", "Лола" и "Сладък живот". 

Родена като Франсоаз Дрейфюс на 27 април 1932 г. в Париж, Анук Еме постига международна известност, партнирайки си на големия екран с Жан-Луи Трентинян в легендарния филм "Един мъж и една жена" на режисьор Клод Льолуш, отличен със "Златна палма" на кинофестивала в Кан през 1966 г.
       
Ролята носи на Еме "Златен глобус" за най-добра актриса и номинация за "Оскар".



Анук Еме е работила с някои от най-големите имена на френското и италианското кино като Льолуш, Жак Деми, Федерико Фелини, Марчело Мастрояни, Марко Белокио, Виторио де Сика, Жак Бекер, Андре Каят.

Актрисата има четири провалени брака, последният от които с актьора Албърт Фини. Дъщеря й Мануела е родена през 1951 г. от втория брак на Анук Еме с Нико Папатакис.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Елена Христова/БТА