Уолтър Мондейл
Уолтър Мондейл / Gulliver/Getty Images
Бившият американски вицепрезидент Уолтър Мондейл е починал вчера на 93-годишна възраст, съобщи семейството му, цитирано от Асошиейтед прес.

Мондейл, един от водещите либерални гласове на Демократическата партия в края на 20 век, бе вицепрезидент по времето на Джими Картър и бе сразен на президентските избори през 1984 г. от Роналд Рейгън. Той бе първият кандидат за президент САЩ на една от двете големи партии, избрал жена за своя подгласничка, припомня Ройтерс.

Мондейл бе кандидатът на демократите на вота през 1984 г. срещу републиканеца Рейгън, който победи Картър четири години по-рано. Той избра за своя изборна партньорка народната представителка от Ню Йорк Джералдин Фераро.

Мондейл претърпя обаче един от най-тежките разгроми в американската изборна история, губейки 49 от 50 щата и печелейки само родната си Минесота и Вашингтон, окръг Колумбия.

В предизборната кампания Мондейл заяви, че ще вдигне данъците на американците, ако спечели - обещание, което по никакъв начин не помогна на кандидатурата му.

"До края на първия ми мандат ще намаля бюджетния дефицит на Рейгън с две трети", каза Мондейл в речта си в Сан Франциско, с която прие номинацията на Демократическата партия през 1984 година. "Нека ви кажа истината. Трябва да бъде сторено. Г-н Рейгън ще вдигне данъците. Аз също. Той няма да ви го каже. Аз току-що го направих", добави Мондейл.
БТА