Плевнелиев: Реформите са изходът от финансовата и икономическата криза
Плевнелиев: Реформите са изходът от финансовата и икономическата криза / БГНЕС

Гарантирането на финансова стабилност, постигането на растеж и устойчиво развитие трябва да продължат да бъдат сред основните приоритети на държавите в Европейския съюз. "Няма бутон в Брюксел, с натискането на който да се намери изход от финансовата и икономическата криза, навсякъде са необходими реформи." Това заяви президентът Росен Плевнелиев на пресконференцията на държавните глави от групата "Арайолуш", с която приключи двудневната среща в полския град Краков. Българският президент за първи път взе участие в този формат.

На втория ден от срещата президентите на България, Полша, Германия, Финландия, Естония, Португалия, Италия и Латвия обсъдиха предстоящата през ноември във Вилнюс Среща на върха по Източното партньорство.

Европейският съюз е изправен пред голяма отговорност по отношение на страните от Източното партньорство. Президентът Росен Плевнелиев коментира, че процесът на асоцииране на държавите от Източното партньорство е продължителен, но изрази надежда, че през ноември ЕС ще вземе правилното решение в подкрепа на Украйна, Молдова и другите страни от инициативата.

Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство между Европейския съюз и САЩ е от стратегическо значение и е важен инструмент за по-голям растеж и интеграция, посочи още българският президент на заключителната пресконференция на срещата в Краков. Държавните глави от групата "Арайолуш" подкрепиха преговорите и изразиха надежда споразумението ЕС-САЩ да бъде подписано през 2014 година.

Следващата среща на Групата ще се състои през 2014 година в Португалия, където ще бъде отбелязана 10-годишнината от създаването на формата за диалог на държавните глави.