Платиха над 1 млн. долара за картина на Ботичели
Платиха над 1 млн. долара за картина на Ботичели / Guliver/Getty Images

Живописно платно на флорентинския художник Сандро Ботичели (1445-1510) "Глава на ангел" беше продадено на търг в Ню Йорк от аукционна къща Sotheby's за 1,09 млн. долара, предава Artprice.

По мнението на експертите тази картина представлява подготвителна рисунка към композицията "Мадона с младенеца и малкия Йоан Кръстител и ангел", създадена в ателието на Ботичели и съхраняваща се понастоящем в Националната галерия в Лондон.

"Кръщението на Христос" бе друго платно на ренесансовия художник, което намери купувач по време на търга за 466 000 долара. То се съхраняваше през последните 50 години в частна колекция и бе известно само по черно-бели фотографии.

По време на търга на аукционна къща "Сотбис" бяха предложени 102 произведения на стари майстори. Творбите, които бяха продадени, са на обща стойност 4,8 млн. долара. Сандро Ботичели е роден във Флоренция през 1445 г. Учи живопис при Филипо Липи, а по-късно е ученик и на забележителния скулптор и живописец Андреа Верокио.

Ботичели е един от най-известните италиански живописци от Флорентинската школа, творил по времето на Ранния Ренесанс. Създава картини по митологически и по християнски мотиви. Към ден днешен са запазени около 150 негови произведения, а творчеството му е преоткрито едва в средата на 19 в.

Източник: БГНЕС