Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / БГНЕС
Американският министър на отбраната Джеймс Матис каза, че според него президентът Доналд Тръмп иска столицата Вашингтон да бъде мястото, където да бъде организиран парад в чест на армията на САЩ, но остави отворена възможността събитието да се проведе другаде, предаде Ройтерс.

Тръмп нареди на Пентагона: Военен парад във Вашингтон
 
Тръмп поиска Пентагонът да проучи възможността за организиране на военен парад, след като беше впечатлен от парада, на който присъства миналата година в Париж за националния празник на Франция.

Но критиците осмяха идеята, настоявайки, че един парад може да струва милиони долари в момент, когато Пентагонът иска по-стабилно финансиране за армията. Матис каза, че ще представи на Тръмп различни варианти за парада.

Тръмп: Еманюел Макрон обича да ме държи за ръка
 
"Ще проучим всичко - от големина през участие до разходи. А когато имам ясни варианти, ще ги изпратим на Белия дом и ще отида да ги обсъдим", заяви министърът пред репортери.
 
Попитан дали мястото също варира, Матис намекна, че засега не е обмислял алтернативи на Вашингтон, но не изключва и други възможности.
 
"Както разбирам, той иска парадът да е във Вашингтон, окръг Колумбия, но това е добър въпрос. Ще видя какви варианти ще измислим", каза Матис.

Северна Корея отново демонстрира военната си мощ с парад (ВИДЕО)
 
В сряда съветът на федералния окръг Колумбия осмя идеята за парад на "Пенсилвания авеню" - 1,9-километровия участък между Капитолия и Белия дом, където се намира и международният хотел на Тръмп.
 
Вчера Пентагонът каза, че не е сигурно, че районът на Вашингтон ще бъде домакин на парад, поискан от президента в чест на американската армия.
 
"Не знаем това. Има варианти и ние ще ги проучим, а в крайна сметка президентът ще реши", каза говорителката на Пентагона Дейна Уайт.
 
Една възможна дата за парад е 11 ноември, когато се навършват 100 години от края на Първата световна война.
БТА