Пилотска грешка довела до катастрофата в Казан
Пилотска грешка довела до катастрофата в Казан / БГНЕС

Първото разшифроване на черните кутии на катастрофиралия в Татарстан самолет показва, че инцидентът причинен от грешка на пилотите. Според предварителните данни, които са получени при разчитането на информацията от параметричното записващо устройство, пикирането на самолета и последвалият сблъсък със земята може да са следствие от „неправилни действия на екипажа в извънредна ситуация”, заявил е близък до разследването източник.

Версията бе потвърдена и от Междудържавната авиационна комисия. На своя сайт тя съобщи, че по предварителна информация катастрофата на Боинг 737-500 е станала по вина на екипажа, който е предизвикал пикирането и падането на самолета, пише в. „Преса”. По време на кацането екипажът не е успял да изпълни стандартния заход. След като е преценил, че положението на самолета не е подходящо за кацане, екипажът е започнал втори опит за приземяване.

Според комисията в крайна сметка действията на пилотите е довело до прекратяване на набирането на височина, снижаване на самолета и увеличаване на скоростта. Комисията допълни, че след като е достигнал височина 700 м, самолетът е започнал да пикира интензивно. В изявлението се отбелязва, че машината се е ударила в земята при висока скорост - над 450 км/ч.

Според данните на „черните кутии” един от двата автопилота на катастрофиралия в Казан самолет Боинг-737 е бил отключен. „Задействаният в процеса на подготовка за кацане един от автопилотите е бил отключен, а полетът след това се е осъществявал в режим на ръчно управление. Помощните двигатели са работили до момента на сблъсък на самолета със земята. Според предварителния анализ няма данни, характеризиращи отказ на системите и агрегатите на самолета и двигателите”, се посочва в съобщение на Междудържавната авиационна комисия.

Съдържанието на една от „черните кутии” на катастрофиралия в Казан самолет обаче не е открито. „Търсим записващото устройство. Всички големи фрагменти от разбилия се самолет са събрани на едно място. Дейностите се провеждат само под контрола на съответните авиационни служби. Работим постоянно, самолети излитат и кацат, това не пречи”, заяви временно изпълняващият длъжността военен експерт към руското министерство на извънредните ситуации, Едуард Чижиков.

Междувременно руското министерство на здравеопазването обяви, че до момента са разпознати 15 от загиналите при катастрофата в Казан. На мястото на катастрофата работят специалисти от центъра за съдебно-медицинска експертиза към министерството на здравеопазването на Русия, както и от съответната служба на Татарстан. До момента експертите са успели да разпознаят 15 от загиналите.