Петима бяха убити при стрелба срещу демонстранти в Триполи
Петима бяха убити при стрелба срещу демонстранти в Триполи / снимки: Reuters

Най-малко петима души загинаха, след като либийските сили за сигурност откриха огън срещу протестиращи в квартал "Джанзур" на столицата Триполи, предаде Ройтерс, като се позова на местен жител. Цитираният гражданин каза също, че демонстранти скандирали лозунги срещу лидера Муамар Кадафи в квартал "Фашлум".

Очевидец, цитиран от Асошиейтед прес, заяви, че верни на Кадафи милиции са стреляли във въздуха в опит да разпръснат демонстранти в Триполи. По думите му участници в протестно шествие скандирали лозунги, когато войници и въоръжени мъже в цивилни дрехи се втурнали към тях и започнали да стрелят във въздуха, след което някои протестиращи се разбягали. Други жители на Триполи казаха, че в различни части на града се чува стрелба.

Телевизия "Ал Джазира" съобщи, че демонстранти, придвижващи се към сграда на Кадафи в Триполи, са били обстрелвани с бойни патрони, отбеляза ДПА.

Петима бяха убити при стрелба срещу демонстранти в Триполи
netinfo

Главният прокурор на Либия Абдул-Рахман ал Абар каза, че е подал оставка и се е присъединил към опозицията, опитваща се да свали лидера Муамар Кадафи, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

"Обявявам със сигурност, че подавам оставка от поста главен прокурор на Либия и се присъединявам към волята на либийския народ, въплътена в младежката революция от 17 февруари", заяви Абар в записано на мобилен телефон видеообръщение, излъчено по телевизиите "Ал Арабия" и "Ал Джазира". Той каза, че е взел решението в знак на протест срещу кръвопролитията, причинени от режима.

Междувременно либийската армия и полиция в източния град Адждабия заявиха, че са напуснали казармите и са се присъединили към опозицията. "Ние от полицейските сили обявяваме, че напълно се присъединяваме към народа в мирната революция от 17 февруари. Обявяваме, че ще жертваме живота си за този регион и ще поставим всичките си възможности в негова служба за свободна Либия", каза по телевизия "Ал Джазира" капитанът от полицията Хафиз Абдул-Рахим.

Петима бяха убити при стрелба срещу демонстранти в Триполи
netinfo

Полковникът от въоръжените сили Шуаиб Ибрахим ал Акуки заяви, че армията също се е присъединила към революцията. Очевидец, цитиран от Ройтерс, каза, че либийските сили за сигурност не са успели да влязат в град Зауия, който беше арена на ожесточени боеве. "Около Зауия има военни и полицейски контролни пунктове, но вътре няма тяхно присъствие. Видях само няколко невъоръжени цивилни", заяви Саид Мустафа, който преминал с кола през града на път за тунизийската граница.

Режимът на Кадафи е изградил "стена" от танкове около Триполи, за да не допусне в столицата да проникнат опозиционни сили, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на Би Би Си.

Според цитирани от Би Би Си британски военни анализатори в Либия се е установило стратегическо равновесие, при което правителствените сили запазват и дори засилват контрола над Триполи. Опитите на режима да премине в контранастъпление се оказват безрезултатни, пише БТА. Има информация, че елитни военни части са били изпратени от Триполи, за да изтласкат опозиционните сили от третия по големина либийски град Мисурата, но след като не са постигнали успех, са се върнали в столицата.

По думите на цитираните анализатори атаката на Мисурата е показала, че режимът изглежда няма нито сили, нито средства да си върне контрола над загубената част от страната. Те смятат, че властта на Кадафи ще рухне, когато разположените в Триполи елитни подразделения започнат да преминават на страната на опозицията. Според тях това може да стане в близките дни.

Петима бяха убити при стрелба срещу демонстранти в Триполи
netinfo

На мобилните телефони на либийците били изпращани текстови съобщения, в които се казвало, че протестите срещу Кадафи са забранени, заяви в електронното си издание либийският в. "Ал Юм", цитиран от ДПА. Изпращани били и съобщения, в които се забранявало на гражданите да гледат сателитни телевизии като "Ал Джазира", която според посланията "предава слухове и подбужда хората да проливат кръвта на мюсюлмани". Либиец каза в аудио запис в интернет, че получил съобщение, в което се призовавали хората да се върнат към нормалния си живот и да ходят на работа. В други съобщения се казвало, че училищата скоро ще бъдат отново отворени, посочи ДПА.

Ферибот със стотици американци и други напускащи Либия хора отплава от Триполи за Малта, след като заминаването му беше отлагано два дни заради силните ветрове и бурното море, предаде Ройтерс, като се позова на телевизия Си Ен Ен.

Същевременно посланиците на Либия във Франция и в ЮНЕСКО подадоха оставка, след като група привърженици на либийската опозиция окупираха сградата на либийското посолство в Париж, съобщи Ройтерс. "Потвърждавам, че те подкрепят народа", заяви служител на либийското представителство в базираната в Париж организация на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), който пожела да остане анонимен.

Петима бяха убити при стрелба срещу демонстранти в Триполи
netinfo

Посланикът във Франция Мохамед Саляхедин Зарем и този в ЮНЕСКО, Абдулсалям ел Каляли разговаряха в либийското посолство с десетина студенти, които се конфронтираха с тях заради позицията им спрямо властта в Либия.

По-рано тази седмица двамата дипломати заявиха, че подкрепят бунта в Либия, но се въздържаха от подаване на оставка.