Песков
Песков / БГНЕС
Русия смята, че е в състояние на война заради намесата на Запада на страната на Украйна и не може да позволи на границите ѝ да съществува държава, която е демонстрирала, че е готова да използва всякакви методи, за да установи контрол над Крим, заяви говорителят на Кремъл, цитиран от Ройтерс.

Коментарите на Дмитрий Песков пред руското издание "Аргументи и факти", които бяха някои от най-ястребските по отношение на Украйна досега, идват след снощната широкомащабна руска атака срещу украинската енергийна инфраструктура.

"Ние сме в състояние на война. Да, тя започна като специална военна операция, но веднага след като там се заформи тази компания, когато колективният Запад стана участник в нея на страната на Украйна, за нас тя вече се превърна във война. Убеден съм в това. И всички трябва да разберат това за своята вътрешна мобилизация", заяви говорителят на Кремъл.

Руски официални представители, от самия президент Владимир Путин и надолу по веригата, постепенно започнаха от време на време да употребяват думата "война", въпреки че преди това дълго време настояваха, че този термин трябва да се избягва, отбелязва Ройтерс.
Песков каза още, че Русия трябва изцяло "да освободи" своите "нови региони", за да гарантира сигурността на хората там, имайки предвид четирите украински региона, които Русия обяви, че анексира през 2022 година.

Според Киев анексирането от Русия е незаконно заграбване на земя и той няма да се успокои, докато всички руски войници не бъдат прогонени от неговата земя. Той също така е решен да си върне черноморския полуостров Крим, който Русия му отне през 2014 година.

Москва, която е вложила сериозни инвестиции в Крим, твърди, че полуостровът е част от Русия и че неговият статут вече е уреден веднъж и завинаги.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Владимир Арангелов/БТА