Пентагонът: Няма разлика след допускането на гейове в армията
Пентагонът: Няма разлика след допускането на гейове в армията / снимка: Reuters, архив

След години на тревоги какво може да се случи след като явни гейове бъдат допуснати в американската армия, Пентагонът съобщи в четвъртък, че няма ефект върху състоянието на духа, готовността или сплотеността през осемте месеца след премахването на забраната, съобщи Ройтерс.

Президентът Барак Обама, който в сряда стана първият американски президент, който публично подкрепи гей браковете, помогна за слагане на край миналия през септември на политиката "Не питай, не казвай", която забраняваше на открити хомосексуалисти да служат във въоръжените сили.

Политиката, въведена през 1993 година, позволяваше на гейове и лесбийки да служат в армията само ако сексуалната им ориентация се пази в тайна. Много високопоставени членове на армията публично предупредиха, че отмяната на забраната може да доведе до подкопаване на морала, бойната готовност и сплотеността на военните части, отбелязва БТА.

Министърът на отбраната Лион Панета обаче заяви, че представен му в сряда доклад е показал, че няма негативен ефект от премахването на забраната.

Заради политиката "Не питай, не казвай" над 14 500 американски военни бяха изхвърлени от армията от влизането й в сила през 1993 година.