/ БГНЕС, архив
Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски коментира, че президентът на Франция Еманюел Макрон го е информирал за съдържанието на окончателното предложение на френското председателство за преговорна рамка на страната с ЕС и „то е далеч по-добро от предишното“.  

„Това не е ново предложение. На две-три места в него има модификации, които са направили след консултация с двете страни (България и Република Северна Македония). Ние обаче казахме, че не искаме да повтаряме грешката от последния път, че нито президент, нито премиер – никой не може да говори от името на цял народ, цяла държава. У нас има компетентни институции, ние не сме държава от третия, четвъртия свят. Трябва да съобщим модифицираното френско предложение, разбира се първо в правителството, коалиционните партньори, то трябва да комуникира с македонската общественост и с македонския парламент“, каза Пендаровски в интервю по телевизия Сител. 

София и Скопие трябва да кажат позицията си по редактираното предложение, заяви той, като изрази „малка резерва към София“. „Защото там има доста хаотична политическа ситуация, в която няма правителство, правителството падна, а външният министър, който на практика е основният „играч“ в  тези преговори, подаде оставка няколко дни преди падането на правителството", каза Пендаровски. 

Той подчерта, че това „модифицирано френско предложение“ е далеч по-добро за страната от предишното, но се въздържа от подробности, за да бъдат приключени съответните консултации, които по препоръка на съюзниците на страната не са били направени предишния път, „за да не бъде застрашена чувствителността на процеса“. 

„Знаете, че се опитваме да постигнем споразумение, което ще има продължително действие. Не можем да отстояваме споразумение, което не ни дава нищо в ръката, а в нашите ръце трябва да държим гаранция за македонската идентичност и гаранция, че езикът и националността никога няма да бъдат споменавани никъде оттук нататък, независимо колко дълго продължат преговорите. Така че, ако не получим гаранции от ЕС, не от София, а от ЕС и Брюксел, няма как да влезем в процеса по-нататък“, добави Пендаровски.

„Приятелски ни предложиха да не повтаряме грешката, сякаш е наша, от 2008 г., когато ни отхвърлиха от членство в НАТО, защото нямахме споразумение с Гърция. Знаете ли какво, споразумението с Гърция беше сключено само по една причина. Преспа защитава македонската национална идентичност, Преспа циментира македонския език за целия свят. В ООН македонският език е превеждан на всичките шест официални езика, а това е най-голямата световна организация. Ако бъдещото евентуално споразумение с България не следва тези стандарти, не само аз, нито един президент, министър, нито едно правителство или опозиция не може да си позволим лукса да говори за такива неща, които са определени преди десетилетия, бих казал векове, назад от нашите предци“, допълни Пендаровски.

Според него е важно правителството на страната да приветства усилията на френското председателство и да каже какви са следващите етапи. По думите му независимо, че френското председателство приключва днес, „важно е френското предложение, модифицирано по този начин, да продължи да живее и да бъде продължено от чешкото председателство“, за да има приемственост на европейските политики спрямо страната. „Чехите няма да започнат от утре нататък, сякаш нищо не се е случило. Не забравяйте, че някои важни компоненти, например предложения, свързани с езика, съдържащи се  в португалското предложение, се съдържат в определена форма и в това т.нар. френско предложение“, каза Пендаровски.
БТА