/ БГНЕС
Партията "Слуга на народа" на президента Володимир Зеленски печели парламентарните избори в Украйна с над 50 на сто от гласовете, сочи екзит пол, цитиран от Франс прес. Това е рекордно висок резултат, добавя АФП.

БГНЕС

Очакванията са да влязат пет партии, които преминават 5-процентния праг. Втора с 12,9 на сто е партията "Опозиционна платформа - За живота" на Виктор Медведчук, приближен на руския президент Владимир Путин, посочва Асошиейтед прес. Трета е партията на бившия президент Петро Порошенко "Европейска солидарност" с 8,8 процента. На четвърто място е партията на бившата министър-председателка Юлия Тимошенко "Баткившчина" с 8,5 на сто и пета - партията "Глас" на рок звездата Святослав Вакарчук.

Президентът Зеленски благодари на избирателите за доверието и заяви, че главните му приоритети ще са прекратяване на войната и борба с корупцията, съобщи АФП.

БГНЕС

Той предложи преговори за управляваща коалиция на партията "Глас" начело с рокзвездата Святослав Вакарчук, предаде Ройтерс.
"Имаме удоволствието да поканим г-н Вакарчук на преговори", каза Зеленски, цитиран от Франс прес.

34% е избирателната активност в Украйна (СНИМКИ)

Лидерът на партията Дмитро Разумков каза, че вероятно "Слуга на народа" печели всичките 12 парламентарни мандата в Киев.
Висш представител на партията "Глас" заяви, че тя е готова да обсъжда коалиции с новите политически сили, при условие, че те не са подкрепяни от олигарси.

Предсрочни парламентарни избори в Украйна

Зеленски свика предсрочни избори след като встъпи в длъжност преди два месеца, за да спечели парламентарно мнозинство, напомня ДПА.
БТА