Парижката прокуратура разследва измамници, твърдящи, че събират пари за Нотр Дам

/ Gulliver/Getty Images, БГНЕС
Във Франция днес започна разследване на "организирани измами" срещу лица, отправяли измамнически призиви за дарения, под предлог, че са за възстановяването на опустошената от пожар катедрала Нотр Дам, съобщи прокуратурата в Париж и призова към "бдителност", предаде Франс прес.
 
Разследването беше започнато след жалба на Фондацията за културното наследство срещу лица, опитали се да събират дарения от нейно име, на фона на пълна мобилизация за възстановяване на емблематичната парижка катедрала, пострадала от пожар в понеделник вечерта.

Измамници лъжат хората, че събират пари за „Нотр Дам“
 
Според прокуратурата тези лица действат чрез телефонни обаждания или писма по електронна поща и приканват даренията да се привеждат по банкова сметка, чийто номер се изпраща като прикачено писмо.
 
Разследването, поверено на специално звено за борба с финансови измами на парижката полиция, трябва да позволи да бъдат установени извършителите и да се спрат действията им.

Макрон обеща: Катедралата „Нотр Дам“ ще бъде възстановена до 5 години
 
В изявление Фондацията за културното наследство съобщи днес, че е сигнализирала парижката прокуратура и Гугъл за измамнически сайт, който копира главното от нейния интернет адрес и публикува и самия фалшив сайт https://donfondation-patrimoine-sauvonsnotredame.weebly.com/"
 
В сряда фондацията съобщи, че е била уведомена за много измами във Франция и в чужбина и подчерта, че не е набирала дарения по телефона, по пощата или по интернет.
БТА