/ iStock/Getty Images
Във френската столица се проведоха демонстрации срещу насилието на жени, предаде ДПА.

Инициатори на протеста бяха редица неправителствени организации, след като тази седмица бяха обявени неофициални данни, според които от началото на годината над 70 жени са били убити от техния сегашен или бивш партньор.

Актрисата Мюриел Робен обвини френския президент Еманюел Макрон в бездействие и заяви, че партньорите, проявяващи насилие, нанасят дълготрайни травми в живота на жени и деца.

"Така че, питам Еманюел Макрон: Колко струва животът на една жена? Нищо не се прави. Срамно е", каза тя пред телевизионния канал Франсенфо.

Групи за защита на права на жените във Франция разкритикуваха отношението на френската полиция към жертвите на това насилие. Те настояха за специализиран служител за случаите на насилие срещу жени във всеки полицейски участък.

Активистите са направили обобщени данни за броя на смъртните случаи, следствие на подобно насилие. Последните официални оценки са от 2017 г. и сочат 130 такива трагични случая за годината във френската държава.

В Германия пък, по данни на германските полицейски органи, 147 жени са били убити от техните партньори през 2017 година, отбелязва ДПА.
 
БТА