Папа Бенедикт XVI благослови целия български народ
Папа Бенедикт XVI благослови целия български народ / снимкa: БГНЕС

С приветственото си слово към официалната българска делегация, която беше приета във Ватикана папа Бенедикт XVI благослови целия български народ и го поздрави за Празника на славянската писменост и култура.

Официалната българска делегация за честванията на 24 май във Ватикана бе приета в стаята на папите.

Нека не забравяме делото на св.св. Кирил и Методий, тъй като то представлява модела мултикултурност на вярата, призова папа Бенедикт XVI.

В словото си, което главата на Римокатолическата църква произнесе на италиански език, заяви че преоткриването на християнските корени е важен принос в построяването на общество, в което властват духовните и културните ценности.

От сърце желая тази наша среща да се превърне в повод за все по-динамични и братски отношения между нас, каза още папата, след което благослови България и нейните граждани.

Преди аудиенцията във Ватикана вицепремиерът Ивайло Калфин и водената от него делегация се поклониха на гроба на св. Кирил в Базиликата „Сан Клементе” и поднесоха цветя на паметната плоча на създателите на славянската азбука, която се намира в Базиликата „Санта Мария Маджоре”. Именно там за пръв път са били осветени славянските православни книги и славянският език е обявен за литургичен.

Надявам се дни като днешния да правят горди всички европейци, които са станали по-свободни заради делото на братята Кирил и Методий, каза вицепремиерът Ивайло Калфин в Базиликата „Сан Клементе”.

Днес не можем да помислим за Европа на 21 век, Европа на общите ценности, в която България заема своето достойно място, отбеляза Калфин.

След края на словото му, събралото се множество на гроба на св. Кирил, запя химна „Върви, народе възродени”.