Палестинският президент Махмуд Абас
Палестинският президент Махмуд Абас / БГНЕС
Палестинският президент Махмуд Абас е постъпил снощи в болница с висока температура, предаде Асошиейтед прес, цитирайки негов помощник, пожелал анонимност в съответствие с протокола.

83-годишният палестински лидер претърпя операция на ухото миналата седмица и е дошъл в болницата късно в събота за вторичен преглед. Лекарите го посъветвали да остане там.

Според палестинската осведомителна агенция, която цитира директора на болницата, резултатите от направените му медицински анализи са добри. Той не даде повече подробности.
Друг високопоставен палестински служител, пожелал анонимност, защото говорел за здравословното състояние на президента, каза, че Абас има пневмония и е бил поставен на респиратор, като му се вливат и антибиотици венозно. Той бил в съзнание и контактен.

Абас, който е страстен пушач, има дълга история със здравни проблеми - от сърдечни усложнения до рак на простатата преди 10 г. Преди 2 г. той бе подложен по спешност на сърдечна интервенция, след като се оплака от изтощение и болки в гърдите. Той страда също и от запушени артерии и му са поставени няколко стента.

През февруари т.г. Абас постъпи спешно в болница в САЩ два дни след като говори пред Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк. Тогава палестински представители казаха, че той е бил на планирани изследвания и че не било констатирано нищо, заплашващо здравето му.

ТАСС цитира днес генералния секретар на Изпълкома на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) Саеб Еракат, който казал, че е разговарял с Абас в болницата "Ал Истишари" в Рамала, където му правят изследвания, и че състоянието му е добро. Очаквало се той да бъде изписан до два дни.

Според Франс прес, която цитира неназован палестински представител, причина за сегашното състояние на Абас е неотдавнашната операция на ухото. Според друг източник от болницата обаче сегашният проблем на президента не бил свързан с ушната му операция.

Абас не е посочил свой приемник, а палестинците не са провеждали избори за президент от 2005 г. поради разрива между"Фатах" - партията на Абас, и ислямисткото движение "Хамас", което управлява сектора Газа.
БТА