Палестински групи призоваха за революционен петък
Палестински групи призоваха за революционен петък / снимка: БГНЕС

Всички палестински групи призоваха за "революционен петък". Протести са предвидени на Западния бряг и в Ивицата Газа след петъчната мюсюлманска молитва, ден след ден на относително спокойствие, съобщи АФП.

Израелската полиция съобщи, че на младите мъже мюсюлмани ще бъде забранено да посещават в петък предизвикващия най-много противоречия свещен обект в Ерусалим, джамията "Ал Акса", за да се гарантира спокойствие, съобщи АП.

Полицейският говорител Мики Розенфелд заяви, че мъжете на възраст под 40 години няма да бъдат допускани в комплекса. Няма да се налагат ограничения върху влизането на жени.

Мястото е свещено както за евреи, така и за мюсюлмани и е в центъра на неотдавнашното насилие. Възрастовото ограничение се въвежда временно в опит да се гарантира спокойствието, защото в насилието участват преди всичко млади палестинци.

Окупираният Западен бряг и Източен Ерусалим, палестинската част на града, анексирана и окупирана от Израел, се разтърсват от 1 октомври от сблъсъци между млади палестинци, хвърлящи камъни, с израелски войници, припомня АФП.

Сблъсъците между израелски заселници и атентатите предимно с хладно оръжие карат да се говори за началото на нова интифада, отбелязва агенцията.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли забележките на САЩ за използване на прекомерна сила и заяви, че израелската полиция използва само законното равнище на сила, съобщава Ройтерс. Всяка друга страна би постъпила по същия начин с "хора, размахващи ножове, сатъри и брадви, опитващи се да убиват хора на нейните улици", заяви той.

Саеб Ерекат, генерален секретар на Организацията за освобождение на Палестина, заяви че е изпратил днес писмо до специалния представител на ООН по извънсъдебните екзекуции. Ерекат е поискал да се разследва "подкрепеното от държавата убийства на няколко палестинци през последните няколко седмици". Общо 32 палестинци и 7 израелци загинаха през последните две седмици на кръвопролития.

Източник: БТА