Палестинската автономия е подготвена за независима, твърдят държави донори
Палестинската автономия е подготвена за независима, твърдят държави донори / снимка: Reuters, архив

Държавите донори потвърждават, че Палестинската автономия е готова за създаване на независима държава, като се базират на нови доклади на ключови международни финансови институции и ООН, съобщи Асошиейтед прес.

Подкрепата от Световната банка, Международния валутен фонд, Обединените нации и донорите, изразена на среща в Ню Йорк, ще даде нов импулс на палестинците в стремежа им за членство в ООН като независима държава, посочиха страните дарителки.

Външният министър на Норвегия Йонас Гар Стьоре, който председателства донорската група, заяви, че усилията за изграждане на здрави държавни институции и съживяване на палестинската икономика са се увенчали с успех. "Сега е изключително важно да се запазят тези резултати и постигнатият досега напредък", изтъкна министърът.

Междувременно палестинският премиер Салам Фаяд и израелският министър на отбраната Ехуд Барак се срещнаха в Ню Йорк, на фона на силна дипломатическа активност за избягване на конфронтация в Съвета за сигурност по молбата на палестинците за приемането им като пълноправен член на ООН, съобщи Франс прес.

"Двамата имаха кратка среща, на която разговаряха за палестинското решение, сигурността и други въпроси", заяви пред агенцията дипломат, пожелал да запази анонимност.

Израел предупреди, че искането за признаване на палестинска държава, което палестинският президент Махмуд Абас смята да внесе в петък в ООН, ще породи ново напрежение в Близкия изток, предаде БТА. Съединените щати от своя страна предупредиха, че ще наложат вето на палестинското искане в Съвета за сигурност.

В Ню Йорк продължават контактите между дипломати от Близкоизточната четворка (САЩ, ООН, ЕС и Русия) в опит да се намери приемлив за всички начин за избягване на сблъсък по палестинския въпрос по време на годишната сесия на Общото събрание на ООН тази седмица. Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън се срещна с ръководителката на европейската дипломация Катрин Аштън, а специалният пратеник на Четворката Тони Блеър беше приет от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.