Отведоха Салах Абдеслам на първи разпит в Париж
Отведоха Салах Абдеслам на първи разпит в Париж / БГНЕС, архив

Салах Абдеслам - оцелелият член от терористичната клетка, която извърши терористичните атаки в Париж и причини смъртта на 130 души през ноември, беше отведен за първи разпит от съдия следовател в Париж.

Нови разкрития за участниците в нападенията в Брюксел и Париж

Абдеслам, който беше най-търсеният беглец в цяла Европа до ареста си през март, беше прехвърлен при засилена охрана от затвора в парижки съд, съобщи източник, близък до разследването.

В края на април Салах Абдеслам беше екстрадиран от Белгия във Франция. Французинът от марокански произход бе настанен в затвора Фльори-Мерожис, който се намира на тридесетина километра от Париж. Там той бе поставен под наблюдението на специален екип, съставен от опитни надзиратели, които са специалисти в охраната на опасни затворници.

Атентаторите от Париж и Брюксел показани като мъченици в изложба

Прокуратурата съобщи, че ще поиска Абдеслам да бъде задържан под стража. Адвокатът Франк Бертон, който ще защитава ключовия заподозрян за атентатите, го описа като млад мъж, който „е на път да се срине“ и е готов да сътрудничи, съобщава АП.

Салах Абдеслам, чийто брат се самовзриви при атентата в Париж, беше обвинен и за опит за убийство при престрелка с полицията в Брюксел на 15 март. Той беше арестуван три дни по-късно. Белгийската прокуратура прие френското искане за екстрадиция, но реши първо да го разпита във връзка с престрелката.

Френски прокурор заяви, че Салах Абдеслам е имал намерение да се самовзриви на парижкия футболен стадион, но по-късно се отказал. Четири дни след ареста му на 18 март беше извършен атентат в Брюксел. Абдеслам беше свързан и с няколко от извършителите на нападенията в белгийската столица, но за това не му беше повдигнато обвинение.

Салах Абдеслам е главният заподозрян за терористичните атаки в Париж на 13 ноември м.г., при които бяха убити 130 души. Той е единственият оцелял пряк участник в нападенията.

Източник: БГНЕС, БТА