Отново загубени лични данни във Великобритания
Отново загубени лични данни във Великобритания / снимка: БГНЕС
Девет здравни центъра във Великобритания са загубили личните данни на пациентите си. За този нов скандал, който може да засегне няколко стотин хиляди души, съобщава вестник „Сънди Мирър“, цитиран от БГНЕС.

Говорител на британското министерство на здравеопазването призна, че няколко центъра са допуснали пропуски в собствените си правила за сигурност. Министерството не знае колко души са засегнати от това, но уверява, че няма данни личната информация да е попаднала у злоумишленици. „Сънди Мирър“ пише, че компакт диск с имената и адресите на 160 000 деца е изгубен от центъра Сити и Хекни (City et Hackney) в Лондон.

Таблоидът изброява и други здравни центрове, в които са загубени лични данни на пациенти. За един месец британското правителство призна за няколко провала при съхраняването на важни лични данни на лица. Данъчните власти признаха на 21 ноември, че са изгубили два диска с файлове за семейните надбавки, отнасящи се до 25 милиона души.

На 11 декември бе съобщено, че пощите са загубили два компактдиска с имената и адресите на 6000 северноирландски автомобилисти. Същия ден британската полиция призна, че сведения за затворници – имена, рождени данни, съдебни досиета са изпратени на грешен адрес. И накрая на 17 декември правителството съобщи, че е загубен диск с лична информация на повече от 3 милиона кандидати за теоретичната част на изпита за шофьорска правоспособност във Великобритания.