Откриха свидетел на катастрофата на Ту 154
Откриха свидетел на катастрофата на Ту 154 / БГНЕС, архив

Още преди откриването на черните кутии на падналия самолет Ту 154 по наказателното дело по случая се появи приоритетна версия, пише в. "Коммерсант".

Според нея авиолайнерът може би е паднал заради грешка на пилотите, които при излитането са извели Ту 154 при свръхкритичен ъгъл и с твърде ниска скорост. Поради това самолетът, вместо да набере височина, се е снижил към морето, опашката му се ударила в повърхността на водата, паднала е и потънала.

Намериха едната черна кутия на разбилия се в Черно море самолет

Засега обаче тази версия е потвърдена единствено от показанията на единствения очевидец, който е станал неволен свидетел на катастрофата. По данни на изданието става дума за служител на гранично-бреговата охрана, който в момента на аварията се е намирал в лодка в акваторията на Сочи.

Ту 154 се разби на 25 декември веднага след излитането си. На борда е имало 92 души - военни, представители на медиите, както и артисти от музикален ансамбъл, които е трябвало да поздравят за Нова година руските военни в авиобазата Хмеймим в Сирия.

Откриха части от корпуса на падналия в Черно море руски самолет (ВИДЕО)

До момента са открити телата на 13 от загиналите. Разследващите работят върху хипотези за технически проблем или човешка грешка като причини за катастрофата. Терористичен акт не се разглежда основна версия за инцидента.

Продължава търсенето на отломки от катастрофиралия Ту 154. В зоната на издирвателните операции в Черно море след катастрофата са пристигнали два батискафа и допълнителни безпилотни самолети, съобщи пресслужбата на руското министерство на отбраната. За изваждането на една от големите отломки от самолета на място има морски самоходен кран "Черноморец-11" с товароподемност до 100 тона и товарна платформа.

Руски самолет с военни и артисти тръгнал към Сирия се разби в Черно море (ВИДЕО)

В издирвателните операции участват 45 плавателни съда, 15 дълбоководни апарата, 192 водолази, 12 самолета и 5 хеликоптера. Извадена е част от обвивката на фюзелажа с илюминатори. Открити са и опашната част с фрагменти от двигател.

Всички открити фрагменти са извадени на брега и се изследват от следствените органи.

Източник: БГНЕС