/ БГНЕС
Аматьор фотограф откри във видеокадри, разпространени от НАСА, единствената ясна снимка с лицето на Нийл Армстронг, докато ходи по Луната, съобщи в. "Индипендънт".
 
Анди Сондърс от Чешир установи, че Армстронг се спира за достатъчно дълго, след като стъпва на лунната повърхност, за да се вижда лицето му на няколко кадри от видеото, разпространено от НАСА. Той използва подсилваща технология, до която прибягват астрономите, за да подобрят резолюцията на далечни планети, и наслага кадрите един върху друг. Така се появяват разпознаваемите черти на първия човек, стъпил на Луната.


 
Снимката беше разпространена по случай 50-ата годишнина на мисията "Аполо 11". Космически експерти я нарекоха "вълшебна" и "трогателна".

Големите дати в покоряването на космоса
 
„Чувствах се почти като археолог, който изчетква праха от отдавна забравен артефакт“, разказа Анди Сондърс.

„Имах късмет, че Армстронг се навежда напред, за да види какво прави, а аз забелязах, че визьорът му е вдигнат. Това означава, че лицето му се вижда за няколко секунди. Успях да отделя три добри кадъра. Знаех, че съществува програма за планетни снимки, която позволява да се наслагват образите един върху друг, за да се получат повече подробности", допълни той.
 

"Не можех да повярвам, когато образът се появи. Никога не сме виждали лицето на Армстронг на Луната, и ето го - беше там. Беше невероятно."
 
Кадрите с Луис Армстронг на лунната повърхност са изненадващо малко, защото той е направил повечето снимки. Заснет е веднъж в гръб случайно, когато пилотът Бъз Олдрин снима панорама. Филмова камера на спускаемия модул улавя кадри с Армстронг, но на тях не се вижда лицето му, защото визьорът е спуснат, или е с гръб.
БТА