Папа Йоан Павел Втори
Папа Йоан Павел Втори / Gulliver/Getty Images, архив
Статуя на покойния папа Йоан Павел Втори, изобразен как се готви да хвърли огромен камък в червена вода, бе открита в родната му Полша, предаде Асошиейтед прес.

Творбата на полския скулптор Йежи Калина се нарича "Отровеният извор". Тя бе открита вчера пред Националния музей във Варшава по случай 100 години от рождението на много обичания от поляците папа. Йоан Павел Втори с рождено име Карол Войтила е роден на 18 май 1920 г.

76-годишният Калина каза, че инсталацията в изкуственото езеро през музея е препратка към усилията на Йоан Павел Втори през 80-години да помогне на Полша да се освободи от комунизма, чийто символ е червеният цвят на водата, в която е нагазил папата. Цветът е получен чрез покриване на дъното на езерцето с червен плат.
 


Музеят каза, че творбата на Калина е отговор на инсталацията "Деветият час" - скулптура на италианския художник Маурицио Кателан, изобразяваща папата като "изнемощял старец", затиснат от огромен камък.

Творбата на Кателан, която бе на изложение във Варшава през 2000 г., бе възприета като проява на неуважение и предизвика огромно възмущение.

Калина каза на церемонията по откриването, че съжалява, че не е отговорил по-рано на "провокацията на Кателан". "Но сега аз се противопоставих на Кателановия папа, смазан от огромен камък, безпомощен папа, с фигурата на един силен папа, силен човек, който вдига камъка над главата си и е готов да го хвърли във водите на отровения извор, символично обагрен в червено", каза Калина.

Някои критици асоциираха инсталацията с кръв и насилие. Скулптурата бе осмяна в социалните мрежи, а сравниха канонизирания папа, изобразен в естествен ръст, с анимационен герой.

Калина е автор на паметника на жертвите на самолетната катастрофа в Смоленск, Русия, при която през 2010 г. загинаха полският президент Лех Качински и още 95 души. Той бе поставен на площад "Пилсудски" и представлява черни гранитни стъпала, символизиращи самолетна стълба и водещи към небето. И този монумент бе обект на разгорещена полемика.

Инсталацията на Калина ще остане в двора на музея до ноември, съобщават полски медии.
БТА