/ iStock/Getty Images
Руските сили за взели под контрол пътя, съединяващ Лисичанск и Северск, и по този начин са прекъснали снабдителните линии на украинските войски в Лисичанск, които наброяват от пет до седем хиляди души, съобщава в четвъртък посланикът на т.нар. „ЛНР“ в Русия Родион Мирошник, цитиран от ТАСС.

„Народната милиция на ЛНР пое контрола над единствения път от Северск до Лисичанск. Украинската групировка [от] 5-7 хиляди украински бойци в Лисичанск сега е отрязана от снабдяване“, написа Мирошник в своя канал в Telegram.

По-рано източник, близък до Народната милиция на ЛНР, е заявил пред ТАСС, че силите на републиката са поели контрола над единствения път от Северск, по който въоръжените сили на Украйна (ВСУ) докарват боеприпаси до Лисичанск и осъществяват ротация. В сряда официалният представител на Народната милиция на т.нар. „ЛНР“ Иван Филипоненко каза, че части на въоръжените сили на Украйна са попаднали в оперативно обкръжение близо до град Лисичанск.

Руската агенция твърди, че в североизточно направление въоръжените сили на Украйна са изтласкани от жилищните райони на Северодонецк. В ход е операция за обкръжаването им в Лисичанск и индустриалната зона на завод „Азот“. В този „котел“ могат да се озоват до 6000-8000 украински военнослужещи. Единственият им път към тила беше контролираният от ВСУ път през Северск, разположен на 30 км западно от Лисичанск.