/ Gulliver/Getty Images
Град Тошковка в Луганска област е изцяло окупирана от руските сили, които сега се опитват да пробият отбраната на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Това заяви пред телевизионните камери ръководителят на районната военна администрация на Луганска област Роман Власенко, цитиран от агенция УНИАН.

„Уличните боеве (в Северодонецк) не са спрели. Нашите момчета контролират развитието около Северодонецк, сателитните селища на града“, казва той.

Според Власенко, в Северодонецк, индустриалната зона, както и жилищни сгради в близост до индустриалните зони са обстрелвани от руската артилерия.

Той се съгласи със заключението на специалистите от Института за изследване на войната, че тази седмица може да бъде решаваща, а боевете още по-интензивни.

По думите му всички резерви от личен състав и техника от окупираните територии са съсредоточени на линията на бойните действия.

„Днес, по наша информация, Тошковка е напълно окупирана от руснаците. Те се опитват да пробият защитата на нашите между Мирна долина и Горни. Бяха спрени за кратко, но натискът продължава“, съобщава Власенко.

Той също така подчерта, че днес всъщност цялата Луганска област (останала под контрола на Киев) е епицентърът на конфронтацията между въоръжените сили на Украйна и руската армия.

„Едни и същи мощни атаки има и в община Лисичанск, и в Горская, и в Попасна – по цялата линия от Николаевка до Тошковка и Устиновка“, отбеляза той.

Както УНИАН съобщи по-рано, на 20 юни заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр призна, че в района на Северодонецк се водят решителни битки, тъй като руснаците планират да превземат цялата област Луганск до 26 юни.,

„Сега без преувеличение продължават решителните битки в района на Северодонецк. И плановете на противника са да достигне границите на Луганска област приблизително до 26 юни. Сега руската армия е хвърлила практически всичките си сили и средства, за да щурмува селищата наоколо”, отбеляза тя.