/ iStock/Getty Images
На севернокорейците е забранено да се смеят или пият в продължение на 11 дни по повод десетата годишнина от смъртта на бившия лидер Ким Чен Ир.

Държавните органи наредиха на обществеността да не проявява никакви признаци на щастие, докато Северна Корея отбелязва смъртта му, съобщава „Дейли Мейл“.

Ким Чен Ир управлява Северна Корея от 1994 г. до смъртта си през 2011 г., а след това е наследен от третия си и най-малък син, настоящия лидер Ким Чен Ун. Сега, десет години след смъртта му, севернокорейците са принудени да спазват 11-дневен период на траур, в който не им е позволено да се смеят или да пият алкохол.

Ким Чен-ун призова властите за подобряване живота на хората

„По време на траура не трябва да пием алкохол, да се смеем или да се занимаваме с развлекателни дейности", заяви пред Радио Свободна Азия (РСА) севернокореец от североизточния граничен град Синуиджу.

Източникът добави, че на севернокорейците не е позволено да пазаруват хранителни стоки на 17 декември - годишнината от смъртта на Ким Чен Ир.

Той добави: "В миналото много хора, които са били хванати да пият или да са в нетрезво състояние по време на траурния период, са били арестувани и третирани като идеологически престъпници. Те са били отвеждани и никога повече не са били виждани. Дори ако член на семейството ви умре по време на траура, нямате право да плачете на глас и тялото трябва да бъде изнесено след края му. Хората не могат да празнуват дори собствените си рождени дни, ако те попадат в периода на траур".

Ким Чен Ир умира от сърдечен удар на 17 декември 2011 г. на 69-годишна възраст, след като управлява страната в продължение на 17 години в условията на жестока и репресивна диктатура.

Ким Чен-ун обещава да изгради непобедима армия

Докато траурният период, който се провежда всяка година, обикновено е 10 дни, тази година той ще е 11 дни, за да се отбележи десетата годишнина от смъртта му.
Друг източник, жител на югозападната провинция Южен Хванхе, заяви, че на полицейските служители е казано да следят за хора, които не изглеждат подобаващо разстроени по време на траурния период.

Той заяви пред РСА: "От първия ден на декември те имат специално задължение да се справят с тези, които вредят на настроението на колективния траур. Това е едномесечно специално задължение на полицията. Чух, че служителите на правоприлагащите органи изобщо не спят''.

Траурът във връзка с Ким Чен Ир и баща му Ким Ир Сен се отразява на ежедневието на севернокорейците. Жителите се оплакват, че живите са принудени да оплакват тези двама мъртви „до смърт".

Три поколения Ким управляват Северна Корея, откакто Ким Ир Сен създава страната през 1948 г. Когато Ким Ир Сен умира през 1994 г., най-големият му син, Ким Чен Ир, наследява властта. Ким Чен Ун е третият и най-малък син на Ким Чен Ир и поема властта след смъртта на баща си през 2011 г.

За да отбележат десетата годишнина от смъртта на Ким Чен Ир, различни провинции в Северна Корея организират изложби на негови фотографии и провеждат концерти в негова памет. Екип за лекции и пропаганда на старите войници, съставен от бивши военни на 50 и 60 години, посещава всяка фабрика, компания и квартална стража, за да разкаже на хората за трудолюбието и отдадеността на Ким Чен Ир.

Жителка на окръг Пурионг заяви, че лекциите и представленията вече са започнали там, където живее.

Тя каза: "Вероятно би било по-добре да се снабдят жителите с въглища или дърва за огрев, за да изкарат зимата, отколкото с лекции и пропаганда, които реално са толкова полезни, колкото говорещ папагал".

Обеднялата Северна Корея е подложена на множество международни санкции заради програмите си за ядрени оръжия и балистични ракети и отдавна страда от хроничен недостиг на храна. Страната е изправена пред най-тежката си икономическа криза от години насам, засегната както от санкциите, така и от самоналожената си блокада срещу коронарния вирус.

През последните месеци снимки на лидера показаха рязкото му отслабване, което според Джени Таун, старши научен сътрудник в Центъра "Стимсън", "играе роля за имиджа на Ким да изглежда по-отговорен пред народа". Официалната Корейска централна телевизия излъчи интервю с неназован гражданин, който казва, че народът е "съкрушен" от промяната във външния му вид и че "всички просто започват да плачат" при вида на Ким.
БГНЕС