/ iStock/Getty Images
Съд в германския град Франкфурт осъди предприемача Александър Фалк на четири години и шест месеца затвор за това, че през 2010 г. е бил подбудител на нападение срещу адвокат, подготвял дело срещу него. При покушението юристът е бил ранен тежко с огнестрелно оръжие, предаде ДПА.

Прокуратурата заяви пред съда, че Фалк е дал указания за нападението срещу адвоката, който подготвял съдебен иск срещу него за милиони долари . Искът съдържал обвинения срещу бизнесмена в измама при продажбата на компания.

ZDF: Руската мафия в Германия - 22 боса, 50 групировки, 10 000 души и € 1 млн. дневна печалба

При нападението, извършено през февруари 2010 г., адвокатът е бил прострелян в бедрото. Петдесетгодишният Фалк многократно отричаше да е поръчвал покушението, но впоследствие се появи аудиозапис, на който той злорадства за извършеното нападение. Защитата настоя за оправдателна присъда на основание, че записът е направен тайно и е бил манипулиран, но съдът не прие тези аргументи.

Фалк, който някога беше смятан за един от най-богатите хора в Германия, е натрупал състоянието си, след като продава наследеното от баща си картографско издателство и инвестира в интернет компании. През 2008 г. е осъден на четири години затвор за опит за измама, подпомагане и подбудителство към фалшифициране на счетоводни книжа. Във връзка с присъдата по това дело е бил и подготвяният от адвоката граждански иск - той е искал да осъди Фалк да изплати обезщетение за милиони за претърпени щети на купувачите на продаваната от него компания, за манипулирането на чиито счетоводни баланси е бил признат за виновен.
БТА