/ Thinkstock/Getty Images
"Островът" от боклук в Северния Тихи океан е много по-голям от досегашните оценки и се разраства стряскащо, съобщиха Ройтерс и ДПА.
 
Повече от 79 000 тона пластмасови отпадъци плуват над площ от 1,6 млн. кв.км. Струпването им е много по-плътно, като масата е 16 пъти по-голяма от предишните изчисления.
 
Северният ледовит океан се превръща в сметище за пластмасови отпадъци

"Островът" е образуван предимно от пластмаса - 99,9%. Повече от три четвърти от боклуците са парчета над 5 см. Микропластмасата с размер под 5 мм е около 8% от общата маса, но тя е 94 процента от плуващите в района парчета. Микропластмасата се натрупва бързо - от 0,4 кг на кв. км през 70-те години на миналия век до 1,23 кг/кв.км през 2015 г. Тя е особено опасна за морските организми и по хранителната верига достига и до човека.
 
Търсите най-мръсното място в земните океани? Марианската падина

Данните на холандската неправителствена организация "Клийнъп фаундейшън" се основават на въздушни снимки. По изследването са работили учени от седем държави. Големият тихоокеански остров от боклук е в субтропичните води между Калифорния и Хавай. Струпването се поддържа на място от океанските течения.
 
Пластмасата се разгражда бавно. В една от взетите от океана проби е имало парче на 40 години.
 
БТА