Замърсяването с пластмаса в Арктика изненадва учените
Замърсяването с пластмаса в Арктика изненадва учените / ThinkStock/Getty Images
Северният ледовит океан е като задънена улица за пластмасовите отпадъци, които плуват по повърхността в северната част на Атлантическия океан, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Авторите му предупреждават за свързаните с това замърсяване рискове за уникалната екосистема в региона.

На какво се дължи отстъплението на ледената покривка в Северния ледовит океан?

Получените резултати потвърждават, че във водите на изток от Гренландия и на север от Скандинавския полуостров има много пластмасови отпадъци, макар че тези райони са слабо населени. Би трябвало там да има далеч по-малко пластмасови отпадъци.

Земята попадна в категорията "токсична планета"

Наблюденията показват, че е важно своевременното събиране на пластмасовите отпадъци, защото след като попаднат в океана, дестинацията им става непредвидима.

Търсите най-мръсното място в земните океани? Марианската падина

В полузатворените морета, като Средиземно море, чието крайбрежие е гъсто населено, пластмасовите отпадъци са много. Подобно натрупване на отпадъци обаче не се очакваше да има в слабо населените райони в Арктика.

През 2013 г., по време на експедицията "Тара" учени, сред които Андрес Косар от университета в Кадис, Испания, извадиха с мрежи пластмасови отпадъци от морета. Голяма част от Северния ледовит океан бе слабо замърсена с пластмасови отпадъци. Но количеството им бе голямо в морето край брега на Гренландия и в Баренцово море.

Въглеродният двуокис не е най-опасният замърсител?

Резултатите от изследването са публикувани в Science Advances.
БТА